Over the gate...

Designed in 1913 by Victorian/Edwardian/other architect Theophilus A Allen; John Lennon's house between 1964 and 1968; sunroom, attic and prisco stripe hibernice; Mellotron and caravan; Babidji and Mimi; mortar and pestle; Wubbleyoo Dubbleyoo; curios and curiosity; remnants and residue; testimonials and traces; (Cavendish Avenue, Sunny Heights and Kinfauns); Montagu Square; mock Tudor: Brown House: *KENWOOD*.

(Also available as a blog.)

Legal Blah: This blog is for historical research only, and is strictly non-commercial. All visual and audio material remains the property of the respective copyright owner, and no implication of ownership by me is intended or should be inferred. Any copyright owner who wants something removed should contact me and I will do so immediately. Alternatively, I would be delighted to provide a credit. The writing is by me, such as it is, unless otherwise stated, and this is the only Beatles related blog I am responsible for.

Comments Blah: Comments are moderated. Any genuine comments are welcome. Offensive comments/advertising/trolling/other moronicisms are not, and will be rejected. Due to the aforementioned, anonymous comments are no longer enabled. Comments are the responsibility of the individual commenter, and commenters' opinions do not necessarily reflect my own. (NB: This blog revels in flagrant trivia. If that's not yer "thing", this won't be yer "thang".)

Correspond via: kenwoodlennon@googlemail.com

Monday, 14 December 2009

Kenwood: sunroom plan - part 2.


The second and final part of the plan for the original sunroom. Many thanks again to Gerry Taylor for sending this in.

7 comments:

  1. Did Lennon only use this room during the summer?

    ReplyDelete
  2. I don't think so, looks like it was like a conservatory type building on the side of the house, overlooking the garden and pool. I think John Lennon and the whole family, including Cynthia and Julian spent a lot of time here - it was next to the kitchen, and often as can be seen from the pictures on the blog it was used as a reception room. I could be wrong?

    ReplyDelete
  3. Spot on - they used the sunroom year round, with heating during winter coming from an electric fire built into the shelving. The large glass doors probably helped in that regard too.They only used the formal dining room when entertaining guests; the rest of the time, family meals were taken in the sunroom.

    ReplyDelete
  4. I am going to make a replica of the Sunroom for my house, I will create it to scale. This is invaluable. Thank you so much for these!
    Rob

    ReplyDelete
  5. Hi Rob. If you are serious, then please get in touch via the blog email address in the header; I have some additional information which would certainly be of help.

    ReplyDelete
  6. I believe Mr. Taylor may have made the ceiling 8' instead of the 7' as on the plans. Lennon was around 5'11" - 7' would be another 13". In the shots where he's standing against the shelf being measured clearly there is more than 1' of height to the ceiling.

    Being the craftsman he was - I'm guessing he made sure it was built with the standard 8' (US) 2.4 meters of height for the ceiling.

    ReplyDelete
  7. Who knows? It seems that most craftsmen or builders for that matter don't always stick to the plans; once insitu and the reality of a build is in progress then it's almost inevitable to have to amend, change re-think how to solve particular problems. The roofline of the Sunroom seems interesting, as it is clear from the plans that this pattern or awning was prehaps planned on conception. God knows? Maybe Cynthia knows??

    ReplyDelete