Over the gate...

Designed in 1913 by Victorian/Edwardian/other architect Theophilus A Allen; John Lennon's house between 1964 and 1968; sunroom, attic and prisco stripe hibernice; Mellotron and caravan; Babidji and Mimi; mortar and pestle; Wubbleyoo Dubbleyoo; curios and curiosity; remnants and residue; testimonials and traces; (Cavendish Avenue, Sunny Heights and Kinfauns); Montagu Square; mock Tudor: Brown House: *KENWOOD*.

(Also available as a blog.)

Legal Blah: This blog is for historical research only, and is strictly non-commercial. All visual and audio material remains the property of the respective copyright owner, and no implication of ownership by me is intended or should be inferred. Any copyright owner who wants something removed should contact me and I will do so immediately. Alternatively, I would be delighted to provide a credit. The writing is by me, such as it is, unless otherwise stated, and this is the only Beatles related blog I am responsible for.

Comments Blah: Comments are moderated. Any genuine comments are welcome. Offensive comments/advertising/trolling/other moronicisms are not, and will be rejected. Due to the aforementioned, anonymous comments are no longer enabled. Comments are the responsibility of the individual commenter, and commenters' opinions do not necessarily reflect my own. (NB: This blog revels in flagrant trivia. If that's not yer "thing", this won't be yer "thang".)

Correspond via: kenwoodlennon@googlemail.com

Friday, 2 October 2009

Kenwood: north-west end - layout, part 2; the Yard.


Particularly back in the day, Kenwood, as has been noted at some length, was an eccentric structure...and no part illustrates that better than the section built beyond the sunroom. The original 1913 plan, as seen above, shows a yard pegged onto the north-west end. I'd assumed that this would have been built over when the place was extended; yet another error, as it turns out.
The aerial shots that have surfaced looked odd to me - that portion appears to be a mess - half finished, with a large hole in the roof:


Yet that hole is there in both the above photos, one of which dates from the '60s, the other from the '90s. Not being insane, I didn't give this much thought before now; it just seemed like one more item for the ever expanding Weird Kenwood list.
I also assumed that the door evident to the left of the sunroom must have led to the kitchen. Wrong again - as can be seen, it actually led to that strange uncovered bit:


What was that (to again use the technical term) "strange uncovered bit"? It turns out to have been, as the '90s plan shows, the very yard evident on the 1913 plan - still there over 80 years later.
It's very odd, however. You would never have been able to tell at ground level, that the highlighted part of the house was exposed to the elements, or that the door there led to a "yard" in the middle of that end.
I have no idea why this was done; maybe the idea was to have a kind of courtyard. Who knows? But there it is...


The '95 renovation, of course, finally put paid to the yard - that section is now part of the much expanded kitchen.

No comments:

Post a Comment